Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis Thailand, Cambodja & Laos

Siem Reap, bezoek aan de ruïnes van Angkor Wat

Houkje van Randen en Henk Meesters, 18-7-2007

Angkor Wat @  Houkje van Randen & Henk Meesters Vandaag (en morgen) staat Angkor Wat centraal. Het gigantische tempelcomplex, gebouwd tussen de 8e en 13e eeuw door de godkoningen van het Khmerrijk, die op deze manier hun goddelijke status ook na hun dood wilden veiligstellen.

Angkor is de naam van de oude hoofdstad van het Khmerrijk, dat in de 8e eeuw na Christus werd gesticht. De vruchtbare aarde en ingenieuze irrigatiesystemen legden de basis voor de macht van het Khmer-rijk, dat zich in haar gouden periode over delen van Vietnam, China, Thailand, Laos en Cambodja uitstrekte. Op het hoogtepunt van haar bloei telde Angkor meer dan 100 tempels en woonden er zo’n miljoen mensen in het gebied.
De tempels, gebouwd van steen, waren voorbehouden voor de goden. Het gewone wolk woonde in houten huizen, waarvan helaas geen enkele is overgebleven. (Info: Travelmarker reizen)

Na een ritje per motortaxi lopen we over een stuwdam naar de buitenmuur van het complex. Een poort door en dan kijken we uit op een enorm grasveld met enkele tempeltjes en ….. de gigantische tempel met de drie torens (pagodes?): het beeld van Cambodja!
Een overweldigend en schitterend geheel met vele mooie versieringen (prachtige reliëfs, hindoeïstische taferelen en boeddhabeelden naast elkaar), veel gangen, stenen terrassen en allerlei ruimtes. We lopen van het ene gebouw naar het andere, klimmen een steile trap op, bewonderen de ruimtes op deze verdieping en genieten tevens van het uitzicht over het gigantische geheel en de groene, bosrijke omgeving.
Bij een andere, meer vervallen tempel drinken we wat en dan lopen we net als vele andere toeristen en ook Cambodjanen gefascineerd nog een keertje door het grootse geheel.

Dan brengt Ngek, onze motordriver, ons naar de Angkor Thom, de oude stad. Via de zuidelijke toegangspoort met mooie beelden komen we bij de Bayon tempel. Ook een fantastisch geheel met prachtige reliëfs en schitterende stenen gezichten op de torens.
Ook hier dwalen we een tijdlang rond en dan eten we even wat in een van de vele stalletjes.

Angkor @  Houkje van Randen & Henk Meesters Via een toegangspad op korte pilaren lopen we naar de tempel Baphuong, die nog gerestaureerd wordt en rondom zien we veel brokstukken liggen: wordt nog een hele puzzel!
Na een kijkje op het “Olifantenterras” (inderdaad met beelden van olifanten) lopen we door het bos langs de tempel Phimeanakas (waar ik even bovenop klim, maar geen uitzicht heb) en de tempel Preah Palila, die heel hoog is en deels overwoekerd door figtrees. Hier is het rustiger en die combinatie van bos, rust en oudheden maakt ook dit een fascinerend geheel.
Ngek pikt ons weer op en brengt ons naar de Chau Say Tevoda, die door de Chinezen wordt gerestaureerd en aan de andere kant van de weg staat de mooiere Thommanon tempel.
Een bocht verder maken we vanuit de taxi een foto van Ta Keo tempel en dan rijden we naar de Ta Prohm tempel. Een eindje lopen door het bos, waar een soort gamelanmuziek klinkt: door mannen die door mijnen delen van hun benen kwijt geraakt zijn. Ook dat is Cambodja!

Bij de Ta Prohm tempel heeft men de invloed van de jungle bewust deels laten zitten. En zo zien we de figtrees, die hun wortels over de stenen hebben vastgezet en zo misschien ook het geheel op hun plek houden. Weer een heel ander, maar ook boeiend geheel.

We sluiten deze geweldige (niet te beschrijven) dag bij Angkor Wat en omgeving af op de tempel Phnom Bakheng, gelegen op een bosrijke heuvel. Samen met veel anderen (een circus lijkt het wel) kijken we naar de zonsondergang over het oude, eens zo machtige Angkor-rijk.

Van Surin naar Siem Reap in Cambodja Bezoek aan Angkor Wat

Travelmarker Reizen

 
Cambodja

  Angkor Wat
  Kampot
  Kratie
  Koh Kong
  Phnom Penh
  Sihanoukville

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV