Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis Thailand, Cambodja & Laos

Vrije dag in Phnom Penh

Houkje van Randen en Henk Meesters, 21-07-2007

Van 1975-1979 was Cambodja in de wrede handen van de Rode Khmer o.l.v. Pol Pot en met die donkere jaren worden we vandaag geconfronteerd.

Tuol Sleng @  Houkje van Randen & Henk Meesters Met een tuk-tuk rijden we naar de Tuol Sleng gevangenis, S-21. Oorspronkelijk een school en de schoolborden hangen nog in de lokalen, maar vanaf 1975 een gevangenis, waarin duizenden onschuldige mensen verschrikkelijk hebben geleden en beestachtig gemarteld zijn.
Nu is het een museum, dat een heel confronterend beeld geeft van deze hel. We zien de kleine, donkere cellen met de ijzeren enkelbanden, de ruimtes waarin tientallen gevangen met ijzeren stangen aan elkaar geketend lagen, het rek met de touwen waaraan de gevangenen gemarteld werden en de kruiken met water waarmee ze weer bij bewustzijn werden gebracht: voor de volgende marteling. En dan de duizenden foto’s van alle mensen, die hier gevangen hebben gezeten en zo geregistreerd werden: mannen, vrouwen, en zelfs jonge kinderen. En ook foto’s van de laatste slachtoffers, zoals de bevrijdende Vietnamezen hen in 1979 aantroffen.
Heel confronterend zijn ook de schilderijen, gemaakt door een van de 7 overlevenden…..!

Killing Fields bij Phnom Penh @  Houkje van Randen & Henk Meesters Echt onder de indruk rijden we met de tuk-tuk naar Choung Ek, The Killing Fields, 15 km. buiten Phnom Penh. Met de truck werden gevangenen hier naar toe gebracht en meer dan 17.000 mensen zijn hier vermoord en in massagraven gedumpt…..!

Een gids leidt ons langs het Memorial Monument met meer dan 8000 schedels en langs een aantal van de 129 massagraven. Hier en daar liggen nog restjes van de kleding van de gevangenen en ook wijst hij ons op een boom waar tegen kinderen werden dood geslagen….!
Onvoorstelbaar dat een mens (of juist de mens?) zo wreed kan zijn. Maar ook onvoorstelbaar hoe de Cambodjanen nu weer verder kunnen (en moeten) leven.

Terug in Phnom Penh brengt de tuk-tuk driver ons naar het Independence Monument van 1962 en een paar straten verder eten we in een rustig restaurantje van een jonge Cambodjaan.
Dan gaan we on-walking-tour door de stad. We weten ondertussen hoe we een drukke straat moeten oversteken: een beetje uitkijken en dan gewoon door lopen! Het lukt en de tuk-tuks en brommers ontwijken ons wel.
We lopen langs veel kleine stalletjes met o.a. bloemen en fruit, langs cafeetjes waarin tientallen mannen voor de t.v. een boxwedstrijd volgen en langs grijze vervallen woonblokken, waarvan we alleen de volle balkonnetjes zien. Maar ook langs veel vriendelijke mensen, die lachend op de foto gaan.Wat een veerkracht heeft dit volk!

In de drukke centrale markt (een grote, ronde overdekte hal) kopen we heel goedkoop een horloge en dan gaan we naar Wat Penh, het monument voor de grondlegster van Phnom Penh, mevr. Penh. Een mooie tempel boven op een heuvel met o.a. aapjes.
Dan lopen we naar de boulevard, waar het gezellig druk is met allemaal kraampjes. We kijken (net als anderen) een tijdje bij mannen, die heel bedreven zijn in voetbadminton en dan duiken we weer het tentje van gisteren in voor een jug bier en later loempia’s.
Enkele bedelaars komen langs (ook dat is Phnom Penh), het jonge verkoopstertje van gisteren zien we weer en ook een oudere jongen, die een bak met boeken draagt. Van hem kopen we een boek, geschreven door een van de 7 overlevenden van de Tuol Sleng gevangenis. Een schilder, die het heeft overleefd, omdat hij een goed beeld van Pol Pot kon maken….!

Van Siem Reap naar Phnom Penh Van Phnom Penh naar Kratie

Travelmarker Reizen

 
Cambodja

  Angkor Wat
  Kampot
  Kratie
  Koh Kong
  Phnom Penh
  Sihanoukville

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV