Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis Thailand, Cambodja & Laos

Aankomst te Surin, rit naar Siem Reap in Cambodja

Houkje van Randen en Henk Meesters, 17-07-2007

Om goed 5 uur wekt de “steward” ons en vijf minuten later stopt de trein. We pakken rustig de spullen en stappen dan uit. Direct na mij gaat de deur weer dicht en vertrekt de trein. Surin blijkt niet het eindstation te zijn!

Grens Thailand-Cambodja @  Houkje van Randen & Henk Meesters En zo staan we in het donker op dit verlaten stationnetje, maar we worden al opgewacht en vlot zitten we in een taxi, die over goede wegen, langs sawa’s en redelijke huizen rijdt. De zon komt op, we zien monniken met bedelnap lopen en komen dan in een soort heuveligachtig nevelwoud. De weg wordt zandpad en dan zien we in de mist een houten slagboom: we zijn bij de grens!

Vlot krijgen we een stempel in ons paspoort en even later gaat de slagboom aan de Cambodjaanse grens open. Het is zeven uur en vele Cambodjanen hollen de grens over om lopend, met de fiets of met een kar even een dagje inkopen in Thailand te doen.
We lopen dan ook de grens over en wachten tot de beambte zich gewassen en aangekleed heeft. Heel relaxed schrijft hij, buiten bij een tafel, het visum, dan halen we bij een ander kantoortje een immigratieformulier en zo hebben nog enkele van de vele ambtenaartjes hier, bij de stille grenspost, werk. Nog een stempel en we zijn officieel in Cambodja!

Er staat al weer een landcruiser voor ons klaar en zo rijden we vlot door dit grensgebied, dat tot 1993 nog in handen was van de Rode Khmer. Pol Pot is hier ook terechtgesteld en gecremeerd en we gaan even naar zijn graf: een “historical site”. Onvoorstelbaar!
Na een kwartiertje over een asfaltweg stoppen we in een dorpje waar we van een Cambodjaans ontbijt genieten: rijst met ei en vlees en groene thee.

Rit van Anlong Veng naar Siem Reap @  Houkje van Randen & Henk Meesters Dan verandert de weg in een dirtroad, die door de regen soms erg nat is. Af en toe passeren we een vrachtauto, karretjes met tweetakt motoren, fietsers of brommers. We rijden door een armoedig gebied, waar de mensen illegaal mogen wonen, tot de regering dit land nodig heeft. Ze verbouwen yam en aardappelen, rijst lukt hier niet en wonen in simpele houten huisjes.
Soms passeren we een koeienwagen, maar veelal toch brommertjes, waar 1, 2, 3 of meer op zitten. Zo nu en dan een dorpje, dan weer bos (jungle) en hier is de weg niet meer zo nat. Wel zijn er regelmatig kuilen, waar de chauffeer rustig langs of door rijdt: een goede rijder!
Na 180 km. dirtroad komen we op een asfaltweg en nu wordt het drukker: vooral toeristen! We passeren de eerste tempel van het Angkor Wat complex en na nog eens 40 km. zijn we om goed een uur in Siem Reap, waar 80% van de mensen leeft van de toeristenindustrie!

We installeren ons in de ruime kamer van het luxueuze Angkor Holiday Hotel en gaan na een douche om half drie de stad in.
Veel verkeer, vooral brommers, motortaxi's en auto's, veel zaakjes, wat rommelig en stoffig. Gezelliger is een straatje in het oude centrum met veel terrasjes: tijd voor een biertje!
En dan barst een ware hoosbui los en binnen no-time staat de straat blank. De motor-taxi-rijders doen regenjassen aan, sluiten hun riksja’s, maar blijven klaar staan voor evt. gasten.
Een uurtje later is het weer droog, maar we moeten vele plassen ontwijken als we langs de rivier nog een rondje lopen. We kijken (aan de andere kant van de rivier) bij een pagode, praten even met jonge monniken bij een ander tempelcomplex en komen dan door rustige straatjes met allemaal eetkraampjes en vriendelijke mensen weer bij het hotel uit.

We eten bij een druk, licht Cambodjaanse tentje vlak bij het hotel: noodles met kip en groente voor 7 dollar (incl. bier) Nog een kopje echte espresso bij een cafeetje en dan zoeken we onze luxe kamer met TV, met veel kanalen, weer op. Wat een verschil met de dorpjes vanochtend!

Vrij verblijf Bangkok, nachttrein naar Surin Bezoek aan Angkor Wat

Travelmarker Reizen

 
Cambodja

  Angkor Wat
  Kampot
  Kratie
  Koh Kong
  Phnom Penh
  Sihanoukville

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV