Individuele rondreizen door Costa Rica © Travelmarker Reizen

Rondreis Costa Rica

Vrije dag in San José, de hoofdstad van Costa Rica

Rob en Anita Loos, 28-7-2004

Om 05:15 zijn we klaarwakker, flink bijgeslapen. We hebben een spiraaltje meegenomen om zelf koffie te zetten. Dit werkt ook op 110V prima en de meegenomen zakjes vinden tijdens de gehele vakantie dan ook gretig aftrek. In de meeste hotels echter is 24 uur per dag koffie gratis beschikbaar. En Costa Rica is het koffieland bij uitstek en dus bijna altijd heerlijke koffie!
We eten een uitgebreid ontbijt en besluiten vandaag de stad te verkennen. We blijken midden in het centrum te vertoeven, alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand rondom het hotel. En goeie keuze dus! Om 08:00 lopen we naar de Banco National om eurocheques en dollars te wisselen voor colones. Bij het oude postkantoor lopen we nog even snel de plaatselijke tourist information binnen waar we een handig kaartje krijgen van het stadscentrum en de bezienswaardigheden.

Bij de bank heerst een zeer formele sfeer. Een kopie van het paspoort is niet voldoende en dus moet ik terug naar het hotel. Bij terugkomst zit Anita op een bankje voor het oude postkantoor, vergezeld door een rijkelijk handschuddende Tico die erg vriendelijk en goedlachs is.

Je moet niet naar de bank toegaan om snel geholpen te worden want ook nu duurt het weer lang. De beambte verzint een smoesje dat de computer niet werkt en gaat vervolgens doodleuk staan kletsen met een collega. Na het nodige papierwerk hebben we even later onze eerste colones in de knip.

San Jose © Rob en Anita LoosVanaf de bank lopen we in minder dan 15 minuten naar het Jademuseum. Het is even zoeken omdat het museum zich bevindt op de 11de verdieping van een kantoorgebouw. Dat moet je dus wel weten maar vragen helpt zeker. Bij de kassa moet ik de camera opbergen in de kluis. Eenmaal binnen valt de collectie ons een klein beetje tegen. Volgens het museum zelf is dit de grootste verzameling jade sierraden in Zuid-Amerika met zeer zeldzame stukken in de collectie. Het fraaie uitzicht over de stad maakt een boel goed gelukkig. We wandelen terug naar Central Avenue en komen langs het Yellow House en het Metallic Building.

Tegenover ons hotel zit een leuke bar, genaamd New Café. Hier drinken we wat en kijken ondertussen naar de bonte verzameling mensen op straat. Met regelmaat biedt men via het open raam koopwaar aan zoals Cubaanse sigaren en souvenirs. Opdringerigheid is hier echter nog niet doorgedrongen waardoor het eerder vermakelijk dan vervelend is te noemen.

Het is inmiddels 12:00 en we besluiten in de richting van de Place de la Cultura en het Nationaal Theater te lopen. Ook dit is weer vlakbij, op enkele honderden meters afstand van het hotel.

Nationaal Theater - San Jose © Rob en Anita LoosHet prachtige gebouw van het Nationaal Theater is tussen de middag echter gesloten voor bezoekers. Het is wel leuk vertoeven op het pleintje voor het gebouw. Het kantoorpersoneel zoekt hier in de middagpauze even rust op de ruime bankjes.

Het beroemde goudmuseum blijkt lastig te vinden en na wat zoekwerk komen we er achter dat het onder het Place de la Culture is gehuisvest. Dit plein, vol duiven en lokale bevolking, is heerlijk om zo maar even wat te zitten en te genieten van het warme weer.

Het goudmuseum heeft een fraaie collectie gouden sierraden en voorwerpen uit de tijd voordat Costa Rica aan de Spanjaarden was onderworpen. De meeste voorwerpen werden mee begraven als eerbetoon aan de overledene. En zoals altijd; hoe meer status, des te meer goud er mee het graf inging. Veel van dit goud is later door de Spanjaarden opgegraven en omgesmolten. De grootste goudklomp ter wereld is ook in dit museum te vinden maar de omvang viel ons wat tegen.

Het Parque Central ligt op 100 meter afstand van de Place de la Cultura. Als we hier rond 15:00 op een bankje genieten van de zon en het uitzicht zien we plotsklaps verkopers met paraplu’s verschijnen. Zou dit wellicht een voorteken zijn? Ben gewaarschuwd want toen we net terug waren in de lobby van het hotel barste onze eerste tropische regenbui in alle hevigheid los. De Tico’s en Tica’s zijn dit gewend en het leven op straat ging door alsof er niks aan de hand was.

S’-avonds gebruiken we de lunch tegenover ons in het New Café. Ze hebben daar goeie kost voor weinig geld. Een neergestreken FOX-groep zorgt wel voor het nodige Nederlandse lawaai. De eerste dag zit er al weer op maar we hebben een goede impressie gekregen van de hoofdstad. De keuze voor het hotel was prima, alles is binnen loopafstand, gezellige drukte op straat en er viel ons geen spoor van criminaliteit of ellende te bespeuren. Net voor we naar bed gaan ontvangen we een fax van de Mawamba Lodge uit Tortuguero. “Om 06:30 wordt U in de lobby van het hotel opgehaald door een Engelstalige gids”, zo luidde het bericht.

Van Schiphol naar San Jose Van San Jose naar Tortuguero

Travelmarker Reizen

 
Costa Rica

  Cahuita
  Golf van Nicoya
  La Fortuna
  Manuel Antonio
  Monteverde
  Playa del Coco
  Playa Ocotal
  Playa Samara
  Puerto Viejo
  Rincon de la Vieja
  San Jose
  Sarapiqui
  Tortuguero

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV