Individuele rondreizen door Costa Rica © Travelmarker Reizen

Reisverslag Costa Rica

door Gerrie van Dijk en Henk van Maaren

Dag 11 - 10 februari 2004 - Van Playa Ocotal naar Rincon de la Vieja

Genoeg geluierd. Vandaag trekken we verder naar het Rincon de la Vieja National Park. Aanvankelijk is de weg uitstekend. In heel Costa Rica gelden snelheidsbeperkingen. Het is me niet ontgaan dat de Tico’s zo hun eigen interpretatie van de verkeersregels hebben. Zo rijden ze permanent uiterst links in hun rijbaan, wat het uitzicht bij inhalen ernstig belemmert. Ook rijden ze toch wat minder omzichtig langs voetgangers en fietsers dan ik gewend ben om te doen. Evenmin laten ze zich door dubbele doorgetrokken strepen weerhouden om te passeren. En als de weg wat beter en rechter is, dan gaat het gaspedaal direct fors naar beneden. Dat laatste kan ik evenmin laten.
Dit keer kom ik daar niet mee weg. Vriendelijk legt de agent uit dat ik 78 reed waar 60 toegestaan was. Hij geeft mij een bekeuring van 10.000 colones. Alleen wil hij geen betalingsbewijs afgeven. We protesteren. We kunnen een betalingsbewijs krijgen wanneer we 30% extra betalen, is nu het verhaal. Opnieuw protest. Er ontstaat een meningsverschil, dat voornamelijk is terug te voeren op misverstanden. We spreken elkaars talen niet goed genoeg. Maar dan begrijp ik het. Als we een bon willen dan kunnen we niet aan hem betalen, maar moeten daarvoor naar de bank. De aan deze procedure verbonden kosten bedragen 30%.

Hotel Boriquen © Gerrie van Dijk & Henk van MaarenOmdat we het gevoel houden dat de 10.000 colones anders rechtstreeks in de zak van de agent verdwijnen kiezen we toch voor de optie met bon. Oom agent krabt zich nog eens achter het oor, zegt dan dat Costa Rica “barato” is en besluit het bedrag te halveren. Hij schrijft een keurige bon uit. In Cañas betalen we bij de Banco Nacional 6.500 colones. In ruil krijgen we een paar imposante stempels op onze bon.

Het laatste traject naar hotel Borinquen gaat steil omhoog over een zeer hobbelige grindweg maar wel weer door de schitterende natuur. Onderweg geven we een lift aan een voetganger. Hij blijkt te werken in hotel Bueno Vista, op een steenworp van Borinquen. We besparen hem een wandeling van 11 km over de stoffige, schroeiend hete weg. We zijn nog maar nauwelijks uit de auto gestapt bij Borinquen of er wordt ons een “welkomstcocktail” in de hand geduwd.

Playa Ocotal, vrij verblijf Rincon de la Vieja, vrij verblijf

Travelmarker Reizen

 
Costa Rica

  Cahuita
  Golf van Nicoya
  La Fortuna
  Manuel Antonio
  Monteverde
  Playa del Coco
  Playa Ocotal
  Playa Samara
  Puerto Viejo
  Rincon de la Vieja
  San Jose
  Sarapiqui
  Tortuguero

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV