Individuele rondreizen door India © Travelmarker Reizen

Reisverslag India - Rajastan

Van Bikaner naar Shekhawati

Zwaar beladen jeep © Ronald Jongeneel & Loes Schellekensdoor Ronald Jongeneel en Loes Schellekens,
6 augustus 2009

Vandaag vertrokken naar Mandawa, gelegen in het district Shekhawati.

overbagage © Ronald Jongeneel & Loes SchellekensOnderweg opvallend veel voertuigen die misschien niet zo zeer zwaar beladen maar dan toch zeker breed beladen zijn. Alles altijd tot het gaatje hier.

Mandawa is de eerste stop voor toeristen die vanuit Delhi vertrekken voor een trip door Rajastan, zeg maar in omgekeerde volgorde als wij hebben gedaan.

Fresco's op een Haveli © Ronald Jongeneel & Loes SchellekensHet belangrijkste wat hier te zien valt zijn de oude meestal verlaten Haveli. Deze volledig met fresco's beschilderde (rijke) koopmanshuizen zijn de moeite waard om te bezichtigen al zijn de meesten in een staat van verval.

Deze haveli waren ooit in bezit van rijke mannen. Na vertrek naar de grote steden keken ze er niet meer naar om. Inmiddels zijn we meerdere generaties verder en is het onduidelijk wie de huidige eigenaars, dus verantwoordelijken, zijn.

Ondertussen zijn we bijna aan het eind van onze reis. Morgen nog een lange trip naar de eindbestemming Delhi alvorens terug te vliegen naar huis.

Of het nou een servetaangever, wasophaler, deuropener, koffersjouwer, stoelaanschuiver of zomaar een bedelaar betrefd, iedereen verwacht een fooi. Nu is zo langzamerhand het moment gekomen om te bedenken met welk geld we Mister Opi gaan belonen voor zijn diensten.

Tijdens de rit leggen we hem voor of hij een voorkeur heeft voor een 'tip' in indase rupees of misschien liever euro's.

Haveli in Fatehpur © Ronald Jongeneel & Loes SchellekensOm te voorkomen dat hij het bedrag er in een week doorheen zou jassen (waaraan vroegen wij ons af, hij is wel een favoriet van goede whisky) prefereert hij euro's zodat hem dit dwingt het geld te bewaren en te sparen voor zijn 2 kinderen. Bovendien wil hij over een aantal jaren een eigen business beginnen.

Over de afgelopen dagen is hij in ieder geval enthousiast en niet te bescheiden: 'we had a very good trip!'. Wij zijn accoord, vullen een enveloppe en schrijven er lovende woorden op.

Op de fotos boven en rechts oude Havelli in Fatehpur, nabij Mandawa

van Jaisalmer naar Bikaner van Shekhawat naar Delhi

Travelmarker Reizen

 
India

  Agra
  Bikaner
  Delhi
  Jaipur
  Jaisalmer
  Jodhpur
  Pushkar
  Shekhawati


| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV