Individuele rondreizen door India © Travelmarker Reizen

Reisverslag India - Rajasthan

Van Jaipur naar Pushkar

door Ronald Jongeneel en Loes Schellekens, 30 juli 2009

Tuktuk onderweg naar Pushkar © Ronald Jongeneel & Loes SchellekensDe route van Jaipur naar Puskhar bestaat grotendeels uit een zesbaans toll road, maar dat betekent niet dat je ombekommerd tempo kunt maken. Ten eerste is er het langzame verkeer zoals fietsers, riksja's, tuktuk's, ezelkarren & kamelenkarren. Dan zijn er de vrachtwagens, die vaak twee rijbanen tegelijk gebruiken. Niet voor niets staat er achterop de Tata (meest verkochte merk, van Indiase makelij) vanuit de fabriek al geschilderd 'HORN PLEASE!'. Dus misschien is het hier ook wel onbeleefd om niet te toeteren als je er langs wilt. Dan zijn er de loslopende koeien, die weliswaar nogal traag zijn, maar je moet toch een béétje voorbereid zijn op onverhoedse bewegingen dus met 120 er langs is geen optie. Het is trouwens maar de vraag of onze Hindustan Special wel boven de 90 k/u uit kan komen. En ten slotte dan nog de spookrijders. Dat zijn er soms zó veel dat je je begint af te vragen of wij zelf soms niet... Ook uit het gebruik van de buitenspiegels blijkt het geringe veiligheidsbesef. Op veel auto's staan ze stijf naar binnen geklapt, want anders raken ze eerder beschadigd. "Only for decoration" zegt mister Opi met een smile.

Op de foto boven: tuktuk op de snelweg met naar schatting 15 pasagiers, waarmee het tempo niet meer boven de 20 k/u uit komt.

Op de Ghats van Pushkar  © Ronald Jongeneel & Loes SchellekensAangekomen in Puskhar worden we afgeleverd bij alweer een heritage hotel, een verbouwd paleisje dus. Prachtige kamer op de 4e verdieping, met mooi uitzicht over de heilige poel waar de stad beroemd om is (en die trouwens zo goed als droog staat nu). Puskhar draait op heilige mannen & hippies, beide ruim voorradig. De 'Hard Rock Restaurant' & 'Pink Floyd Hotel' zullen wel op de laatste categorie zijn gericht, en het feit dat er in de gehele stad alleen strict vegetarisch mag worden gegeten (zelfs geen eieren, en al helemáál geen alcohol natuurlijk) mogelijk op de eerste categorie.

Hoewel we ook hier genoeg nieuwe 'vrienden' kunnen maken, is de sfeer absoluut meer relaxed dan in Jaipur. Puskhar is dan ook een stuk kleiner, en de main road is zelfs zo goed als autovrij gemaakt met aan weerszijde tentjes en winkeltjes (soort openlucht bazaar) met allerlei mogelijke etenswaren, kruiden, hippiekleding, tassen, sieraden afgewisseld met restaurants, hang-outs, tempels, cafe's etc. Hier en daar een doorkijk met aflopende trappen naar het heilge meer. Prachtige plek.

Op de foto rechts: Op de ghats (de trappen die afdalen naar het heilige meer). Ik kijk niet zo boos omdat ik het advies van de (inmiddels weer in slaap gesukkelde) saddhu maar matig weet te waarderen, maar omdat ik tegen de zon in kijk.

Zwembad van het Ajit Bhawan hotel in Jodhpur  © Ronald Jongeneel & Loes SchellekensIn de avond ontdekken we het dakterras van het hotel. Vanaf deze plek hebben we prachtig uitzicht over het hele meer en de ondergaande zon. Ook fijn dat er op deze hoogte een aangenaam verkoelend (relatief) windje waait. Omdat we een kamer op de bovenste verdieping hebben met aan weerszijden ramen kunnen we voor het eerst een nacht zonder airco. In de vroege ochtend komt het geluid van de trommels en de zingende heilige mannen direct via de openstaande ramen naar binnen zeilen. Dus vroeg wakker en in en aan het meer wordt alweer druk gebadderd en gebeden door de gelovigen.

Morgen een groot deel van de dag doorbrengen in de auto om van Pushkar naar Jodphur te komen. Daarna Time-out @ the Ajit Bhawan Hotel Swimming Pool (zie foto boven)

Jaipur, vrije dag Jodhpur, vrije dag

Travelmarker Reizen

 
India

  Agra
  Bikaner
  Delhi
  Jaipur
  Jaisalmer
  Jodhpur
  Pushkar
  Shekhawati


| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV