Individuele rondreizen door India © Travelmarker Reizen

Reisverslag India - Rajasthan

Jodhpur - Jaisalmer

door Ronald Jongeneel en Loes Schellekens, 2 augustus 2009

Vertrek uit Jodhpur  © Ronald Jongeneel & Loes SchellekensVandaag wederom een lange tocht, van Jodhpur naar Jaiselmer. Jammer dat we onze logeerplek in Jodhpur moeten verlaten want we zaten daar naar onze zin.

Op de foto: vertrek uit Jodphur met van links naar rechts de officiele deuropenhouder van de Ajit Bhawan Hotel, onze chauffeur Opi Sherman en een onbekende kofferbrenger.

Rajasthanis © Ronald Jongeneel & Loes SchellekensEen rit van uren door de Thar woestijn waarbij het landschap niet erg afwisselend is. Voornamelijk stekelige bomen in een vlak stoffig, zanderig en droog landschap. In vergelijk met vorige tochten is deze weg relatief rustig omdat we steeds meer in de richting komen van de grens met Pakistan en er geen grote plaatsen meer liggen. Jaiselmer zelf is ook niet groot met 50.000 inwoners. De koeien en schapen daarentegen lopen met kuddes tegelijk over de weg te wandelen. Afremmen en er behendig omheen of tussendoor manoevreren.

Sinds een paar dagen zien we groepjes mensen langs de weg lopen. Een aantal met een vlaggetje, meestal voorop, en ieder met hooguit een tasje of bundel met wat persoonlijke benodigdheden in de hand of door de vrouwen soms op het hoofd gedragen. Dit zijn volgens Mister Opi pelgrims die met een 400 kilometer lange voettocht bezig zijn. Ongelooflijk dat ze het in deze brandende zon en hitte uithouden. Zo'n tocht duurt natuurlijk meerdere dagen. Ze logeren bij mensen thuis, wildvreemden, maar kennelijk is het ieders plicht hen van eten, drinken en onderdak te voorzien.

Zo zijn er in de lange uren die we maken af en toe wat gespreksonderwerpen met Mister Opi aan de orde. Zo langzamerhand komen we er achter wat zijn voorkeuren & afkeren zijn. Zo heeft hij vandaag uitgelegd aan wie hij (allemaal) een hekel heeft: De Chinezen ('jaloers op het Indiase economische succes'), de Japanners ('I do not like the form of their face').

Aankomst in Jaisalmer © Ronald Jongeneel & Loes SchellekensToen Loes hier manmoedig tegen inging met de opmerking dat dat misschien wel wederzijds was, riposteerde Mister Opi met 'No, no, Japanese ladies come to India specifically to mary Indian men'), de Fransen ('I do not like that they do not speak English'), de Pakistani (allicht) en de moslims in India ('they cannot be trusted'). Gelukkig voor de Italianen kwam Jaisalmer nu in zicht.

Foto: tevreden in onze nieuwe tijdelijke behuizing, voorzien van welkomstparafernalia (bloemenkrans & voorhoofdsverfje).

Jodhpur, vrije dag Jaisalmer, vrije dag

Travelmarker Reizen

 
India

  Agra
  Bikaner
  Delhi
  Jaipur
  Jaisalmer
  Jodhpur
  Pushkar
  Shekhawati


| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV