Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis over Java en Bali - Indonesië

Treinreis van Bandung naar Yogjakarta

door Rosa Storm, 18 juli 2010

Goed, vroeg opstaan dus. De wake-up-call is grappig. Ik neem op, Edo wordt niet wakker van de telefoon. “Hello, this is your wake-up-call. Wake-up.” “Terima kasih” “Yes, bye.” Dat dan met een droge doodse stem. Achteraf begrijp ik het wel. Die arme jongen moest natuurlijk ook vroeg opstaan, om ons onze wake-up-call te bezorgen.

Onze kamer is gelukkig al opgeruimd, omdat we dat zo goed hebben gedaan de dag ervoor. Alleen snel wat kleren aantrekken en ontbijten. Een lopend buffet, ze hebben lekkere dingetjes. Ik ga voor brood o.i.d. De dag daarvoor heb ik ontbeten met nasi (rijst). Zeer ingeburgerd ben ik ook.

We gaan met een auto met chauffeur van Lembang naar het treinstation van Bandung. Daar staan meteen een stuk of twintig man klaar om ons te helpen onze koffers te dragen. (Echt ik overdrijf niet. Het waren er twintig!) Ze staan elkaar te verdringen voor de achterbak. Als wij klaar zijn met het betalen van de fooi van onze chauffeur trekken ze snel de achterbak open. Er zijn vier gelukkige mannen/jongens die een koffer weten te bemachtigen. Logisch, want we zijn met vier personen. Ze zijn heel blij. Om te bewijzen hoe stoer en goed ze zijn, gebruiken ze niet de wieltjes waarover elk van onze koffers beschikt, maar nemen ze allemaal de koffer op hun schouder. Ik heb echt heel erg medelijden met degene die mijn koffer op zijn schouder moest nemen. Ik heb zelf al moeite als ik de koffer op het speciale, in elk hotel aanwezige, koffertafeltje moet tillen. Dat ding is zwaar!
Maar goed, hij klaagt niet en zet schijnbaar zonder moeite ook nog eens mijn koffer in het bagagerek boven de stoelen. Ieder krijgt 10.000 Rp. (vergis je niet, dit is dus één euro p.p.)

Wij reizen in de meest luxe, allerbeste aller-eersteklas in de trein. Maar, maak je geen illusies hoor. Dit zijn geen koningstaferelen. Het is vergelijkbaar met een redelijk luxe maar normale tweede klas in de Nederlandse trein. Goed, we mogen niet klagen. De stoelen zijn zacht en we hebben veel beenruimte. Zelf een kussentje om onze hoofdjes te ondersteunen is aanwezig.

De treinreis van Bandung naar Yogjakarta schijnt één van de mooiste te zijn. Vooral het begin schijnt prachtig. Pap heeft wilde verhalen te vertellen over zijn reis in 1984: De deuren van de trein waren gewoon open. Er waren gewoon geen deuren. Hij heeft het grootste deel van zijn reis staan kijken in die deuropening.
Wij vinden dit stoer klinken, natuurlijk. Maar we schrikken toch wel even als hij ook nu in een deuropening gaat staan. Hij maakt zelf de deur open.

Treinreis van Bandung naar Yogjakarta @ Rosa Stormreis door Java en BaliNiet veel later gaat mama erbij staan. Ze maakt prachtige foto’s. Nu kan ik het ook niet laten. Ik voeg me bij pap en mam. Even staan we met zijn drieën te kijken in de deuropening. Dan besluiten we dat we nu geen van drieën echt goed zicht hebben. De oplossing: nog een deur openmaken. Pap installeert mij in een deuropening. Ik moet hiervoor eerst van de ene naar de andere wagon. En nee, dit is niet een netjes afgesloten tussenruimte met automatische deuren. Als je kijkt naar de kier tussen de twee wagons, zie je de grond onder je, en het landschap naast je gewoon voorbij schieten! C’est bizarre!

Treinreis van Bandung naar Yogjakarta @ Rosa Stormreis door Java en BaliGoed, pap maakt dus de deur open. Dit is iets wat in Nederland nooit, maar dan ook nooit, zou kunnen. Het is onbeschrijfelijk. Het landschap dat voorbij schiet: rijstvelden, sloppenwijken, onmetelijke dieptes, bergen… De meest prachtige dingen.

De eerste keer dat we over een brug reden die over een ravijn ging klampte ik me vast aan de binnenkant van de trein. Want er is dus gewoon géén hek. Als je uitglijdt, sterf je. Het was geweldig. Natuurlijk was mijn camera ook aanwezig tijdens dit festijn. Ik ben erg trots op mijn foto’s.


Goed, na een lange treinreis van acht uur komen we aan op het station van Yogjakarta. Er staat een man klaar met een bordje. “Delft & pty”. Dat zijn wij!
De man begeleidt ons naar de auto, tilt onze koffers erin, en rijdt ons in een kwartiertje naar ons nieuwe hotel, het Jogja Village Inn in Yogyakarta.

Dit hotel is wederom prachtig. Een groot zwembad in het midden van de locatie, met daarom heen de kamers en de receptie gebouwd.Edo en ik hebben een eigen kamer. Voor onze kamer is een soort veranda. Wat Edo en ik het allerleukst vinden aan deze kamer? De badkamer. Dit is een niet al te groot kamertje links achterin de hele kamer. Maar dit is niet het leuke gedeelte. De achterkant is open! Als je staat te douchen, kijk je tegen een muur aan. Deze muur sluit niet aan op het plafond en de andere muren, maar staat een stukje verder weg. Als je in die ruimte gaat staan, zie je de open lucht boven je. Echt, het is geweldig!
Het enige nadeel is dat er wel veel muggen binnen kunnen komen, maar daar kunnen we dan wel weer mee leven.

Tot mijn grote verrassing tref ik een bekende aan bij het zwembad. Tim, die ik ken via Wineke. Ik heb hem in Nederland geloof ik twee keer gezien, maar we herkenden elkaar meteen. Allebei waren we stomverbaasd. Wat een toeval! Al snel komen we erachter hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat we elkaar treffen: we hebben dezelfde reisorganisatie, TM Reizen.
Het is erg leuk om (horror)verhalen over onze reizen te kunnen uitwisselen. Leuk om een bekende tegen te komen. ’s Avonds eten we apart, de stormpjes in het hotel, maar we beloven nog even bij te kletsen die avond.

Helaas, dit gaat niet door. Als we gaan eten, ben ik plotseling erg misselijk. Ik besluit niet avond te eten. Tenslotte ben ik de enige die in de trein geluncht heeft. Als ik de geur van het eten van de anderen ruik, wordt ik zo mogelijk nog misselijker. Ik ga even liggen.

Eenmaal in mijn kamer gaat het niet beter. Ik zal maar niet in details treden, maar het komt erop neer dat ik iets heel verkeerd heb gegeten waar mijn maag niet tegen kan. Ik moet van mams negen pillen Norit nemen. Later weer. Poe poe, wat een narigheid.

bezoek aan de Tangkuban Perahu & Bandung Yogjakarta, vrije dag

Travelmarker Reizen

 
IndonesiŽ

  Sumatra
  Java
Bandung
Bogor
Bromo vulkaan
Jakarta
Kalibaru
Malang
Sukuh tempel
Yogyakarta
  Bali
  Lombok
  Flores
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV