Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis Kleine Sunda-eilanden

Wandeling langs traditionele dorpjes rond Bajawa

Jo en Rita de Wilt, 24-11-2005

Tijdens onze tocht naar Bajawa hebben we de vulkaan de Inerie van alle kanten kunnen zien en steeds weer kunnen fotograferen. Vandaag wandelen we aan de voet van deze vulkaan, die in 1988 nog een eruptie heeft gehad.

Om 8.00 uur rijden we weg bij het hotel en al snel zijn we op een weg, die over grote stukken is weggeslagen en weggespoeld, en vervolgens nog verder is kapot gereden. Ook hier ontbreekt het geld voor reparatie. De chauffeur zet ons af aan het begin van de wandeling.

Gids Willem zal ons twee Ngada-dorpjes laten zien. De tocht er naar toe kan alleen maar te voet en duurt ruim een uur; de paden lopen vooral bergopwaarts. Vulkaan de Inerie torent steeds hoog boven ons uit. Het bospaadje bestaat vooral uit kleine lavasteentjes in donkerblauw en –rood. Aan de vulkaan kun je goed zien, hoe de uitstroom van het lava is geweest in 1988. De krater is ook bereikbaar via een zeer steil pad. Maar dat doen we even niet.

In deze traditionele Ngada-dorpjes staan de huizen in een rechthoek gegroepeerd. In het midden zijn de offerplaats en de graven van de voorouders. Tijdens het offeren van kippen, varkens en buffels kunnen de stamoudsten het hart van het dier lezen. De voorouders geven via het hart antwoorden op de gestelde vragen, zoals ‘is het verstandig om een huis te bouwen, om te verhuizen, om te trouwen enz.’ De huizen zijn gebouwd van heel stevige planken. De huizen hebben ook een rechthoekige vorm en de daken zijn gemaakt van palmbladeren met in het midden een hoge tabs toelopend dakpunt. De mannen zijn in het oerwoud aan het werk en de vrouwen weven Ikat-doeken.

Na de dorpjes maken we een hele steile afdaling naar beneden van ruim 1km naar de in het dal gelegen markt. Op het moment dat we aankomen zijn de verkopers al bezig om de bamboekrampjes op te ruimen en de spullen in te pakken. Na een kwartierje rijden we terug naar Bajawa om te lunchen.

’s Middags brengt onze chauffeur ons naar de Hot Springs in het dorpje Soa. Warmwaterbronnen met heet water uit de actieve vulkaan Ebolobo. Het water van ruim 50 graden borrelt op uit de grond. Via een kanaaltje stort het water zich in de loop van een rotsachtige rivier. Daar komt water van zo’n 20 graden erbij uit een andere vulkanische bron. In de uitgesleten holtes van de rotsen kunnen we heerlijk badderen en ontspannen. Je kunt zelf bepalen hoe warm je je water wilt; je schuift gewoon een eindje verder naar de instroom van het warmere of koudere water. Onze chauffeur schilt een overheerlijke verse ananas, die we met ons drieën opeten.

Rond 17.30 uur zijn we weer terug in het dorpje, vol met grandioze indrukken; alweer een enerverende dag. Maar de dag is nog niet ten einde. Het eten in Bajawa (en eigelijk overal op Flores) is ronduit slecht en smakeloos; vooral de eerste avond in Camelia-restaurant. Bij Lucas was de vis de tweede avond uitstekend, maar het varkensvlees was rauw en vooral heel taai. Maar....dit werd goedgemaakt door een maanloze hemel met een sterrenhemel, waarin elk sterrenbeeld te vinden was. De duisternis werd nog eens versterkt doordat de stroom de hele avond was uitgevallen. In het hotel wekken ze stroom op met een generator.

Van Ruteng naar Bajawa Van Bajawa naar Moni bij de Kelimutu

Travelmarker Reizen

 
IndonesiŽ

  Sumatra
  Java
  Bali
  Lombok
  Flores
Bajawa
Kelimutu vulkaan
Labuhan Bajo
Maumere
Ruteng
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV