Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis Kleine Sunda eilanden

Bezoek aan de Keli Mutu vulkaan, rit naar Maumere

Jo en Rita de Wilt, 26-11-2005

Dit wordt echt een topdag. Het is moeilijk te beschrijven. Maar we gaan het proberen.

Om 3.30 uur (am) opgestaan. Stikdonker buiten. Om 4.00 uur zitten we in de auto. De maan schijnt zwak. We komen enkele bromfietsers tegen, die of net van een uitgangsavond terugkomen of naar hun werk gaan. Via een weg vol met kuilen en sterke stijgingen en afdalingen rijden we 12 km naar boven, slechts gevolgd door één andere auto.

Een smal pad en een trap leiden ons naar het uitzichtpunt van de Kelimutu, een vulkaan met drie kratermeren. De tocht naar boven gaat langzaam, slechts verlicht door een enkele zaklantaarn.

Als we boven zijn begint het een beetje te schemeren. Na een kwartier zien we de zon achter de vulkaan opkomen en worden de contouren van de kratermeren langzaam zichtbaar. We zijn op een hoogte van 1640 meter. Elk meer heeft een eigen kleur onder invloed van de werking van de mineralen. Het verst weggelegen meer is cola-bruin; het grootste meer (met heet water) is azuurblauw en dit licht fantastisch op in de opgaande zon. Het derde meer is diepzwart. De kraters hebben recht naar beneden lopende wanden en zijn enorm breed en diep.

Geen wonder dat de animistische bevolkingsgroepen in hun legenden vertellen dat alle geesten van de wereld zich hier verzamelen: het colabruine meer is voor de kwade geesten, het azuurblauwe voor de jeugd en het zwarte voor de ouderen. Het is in de ochtendschering, alsof de geesten in koude flarden om de heen zwabberen. Dit was grootst! Het is een heilige plek en zo voelde het ook.

De gids bracht ons naar een klein warmwaterpoeltje met kristal helder water, afkomstig van de vulkaan, gemengd met regenwater. Gewoon, aan de voet van de berg, tussen de rijstvelden ligt deze openbare badkuip met op de bodem kleine stukjes gepolijst lava. Zwembroek aan en lekker zitten en onszelf wassen in het warme water van een graad of 25.

De chauffeur komt er ook bij zitten en wast zich en scheert zich. Het is een plek waar de dorpelingen zich ’s avonds gezamenlijk komen wassen; mannen en vrouwen gescheiden.

Na een half uur kleden we ons weer aan, stappen in de auto en rijden terug naar het hotel om de koffers in te pakken en te ontbijten.

De chauffeur rijdt ons in 3,5 uur naar Maumere, de hoofdstad van Flores. We verblijven in Sao Wisata, het beste hotel van Flores: een vervallen en niet onderhouden resort. Met wat lezen en zwemmen in het niet echt schone zwembad brengen we deze laatste dag in Flores door. We zijn de enige gasten en er is vijf tot zes man personeel. Het eten is er overigens heel behoorlijk.

Morgen vliegen we terug naar Bali, waarmee een einde komt aan deze door Travelmarker Reizen verzorgde rondreis.

Van Bajawa naar de Kelimutu vulkaan  

Travelmarker Reizen

 
IndonesiŽ

  Sumatra
  Java
  Bali
  Lombok
  Flores
Bajawa
Kelimutu vulkaan
Labuhan Bajo
Maumere
Ruteng
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV