Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis Kleine Sunda-eilanden

Rit langs de noordkust naar Sengiggi, wandeling bij Senaru

Jo en Rita de Wilt, 17-11-2005

Nu we een dag of vijf hebben rondgezworven op Lombok, hebben we toch wel een aardige indruk van het eiland gekregen. De leefomstandigheden zijn enigszins vergelijkbaar met Nederland in de jaren 50: kleine dorpjes, gesloten leefgemeenschappen, traditioneel levend met als het even kan een levengrote TV midden in de verder lege woonkamer. De telefoon is er wel, maar werkt maar af en toe. Mensen die het zich kunnen veroorloven, hebben een mobieltje; dit in tegenstelling tot Bali, waar vrijwel iedereen de hele dag met zijn mobieltje loopt te spelen.

Volgens de hoteleigenaar is het onderwijs bijzonder slecht. Er is nauwelijks meubilair, geen of veel te weinig leerboeken. Leerkrachten, als ze er al aanwezig zijn, zijn ze slecht geschoold. Vaak zijn ze afwezig, omdat ze ook nog wat anders te doen hebben, waarmee meer en gemakkelijker geld kunnen verdienen. Morgen en gisteren bestaan hier niet. Alleen de dag van vandaag bestaat. We blijven natuurlijk wel met de westerse ogen naar dit land kijken; het is maar de vraag of dit terecht is. Maar het lijkt alsof er geen uitweg uit de armoede is, terwijl de mensen natuurlijk hier wel op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de wereld, o.a via de TV.

Ons bezoek aan een primary school laat ons de tranen in de ogen krijgen. Het ziet er werkelijk onwerkbaar uit. In een klasje staan 8 dubbelde schoolbanken voor 24 kinderen. Er liggen een stuk of tien taalboeken (bahasa Indonesia) en een rekenboek. In een ander lokaal hangen ook nog twee landkaarten: een van Lombok en een van Indonesië. Verder staat er een volledig versleten schoolbord van 80 bij 80 cm met één krijtje. Het speelterrein is een rotsachtig hulten-bulten veld. Bij onze aankomst schreeuwen en joelen de kinderen, in bruin uniform, om het hardst; het lijkt allemaal volledig ongecontroleerd. We zijn echt welkom en een leerkracht die vijf woorden Engels spreekt, probeert ons nog een beetje te woord te staan. Via onze gids kunnen we even met elkaar praten. Aan de uitwerking van de rekenopgaven op het bord kun je zien dat de nieuwe rekendidactiek een totaal onbekend terrein is. Ze beginnen onmiddellijk om materiaal te vragen. Onze oude rekenmethode zou hier in principe heel goed bruikbaar zijn, maar het is vrijwel onmogelijk om het materiaal hierheen te krijgen; (verscheping is zeer kostbaar en het komt door de corruptie waarschijnlijk nooit aan). Geld blijft onderweg ergens aan de strijkstok hangen. Het is echt in-en-in triest, zoals het er hier aan toegaat. Een beetje geshockeerd verlaten we de school. (Ik weet dat de inspecteur, die vandaag op den Akker komt, met een heel wat beter gevoel naar buiten zal lopen.)

Rond 10.30 uur maken we met een gids een wandeling door een wat meer naar het westen gelegen gebied. We lopen door wat meer toeristische Sasak-dorpjes. Hier komen we de TV ook weer tegen. De wandeling eindigt bij een werkelijk schitterende waterval, waar mensen de eeuwige jeugd kunnen verdienen, als ze onder het stromende water gaan staan.

Na de lunch rijden we naar onze laatste halteplaats in Lombok, hotel Nusa Bunga. Onderweg stoppen we bij een plaats waar puimsteen (lava) verwerkt en verscheept wordt. Tot slot komen we toevallig verzeild op een Sasak-bruiloft. We worden met open armen ontvangen, als we foto’s van het bruidspaar willen maken. Dat doen we natuurlijk en we beloven dat we de foto’s op zullen sturen. De bruid en bruidegom zien er in hun klederdracht prachtig uit; de man (21 jaar) met de kris op de rug. Ze kijken allebei wat verschrikt en een glimlach kan maar nauwelijks te voorschijn komen. Maar na drie dagen feest zal het wellicht overgaan. Ze krijgen een een-kamer Sasak woning van gevlochten bamboe bij de ouders van de bruidegom.

Tot slot komen we aan in ons hotel met een prachtig zacht strand; aan het hek tussen strand en hotel staan de masseurs al klaar om je voor 3 euro (erg duur) een massage te geven. We blijven hier tot zaterdag 06.30 uur.

Van Tetebatu naar Labuan Pandan Vlucht van Lombok naar Flores

Travelmarker Reizen

 
IndonesiŽ

  Sumatra
  Java
  Bali
  Lombok
Gili Meno
Senaru
Sengiggi
Tetebatu
  Flores
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV