Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis Kleine Sunda-eilanden

Van Ruteng naar Bajawa

Jo en Rita de Wilt, 23-11-2005

Nadat we onze ogen hadden geopend, zijn we op de veranda van onze hotelkamer gaan ontbijten. De straatverkopers zaten al in een rijtje te wachten met hun Ikatkleden. Dat je niets nodig hebt, horen ze niet. Dat je na een half uur nog steeds niets nodig hebt, horen ze nog steeds niet. Voor de grap boden we op een kleed, waarvoor ze 200.000rp (18 euro) vroegen een bedrag van 25.000 rp (2,10 euro). Dit was onbespreekbaar. Terwijl we op onze chauffeur wachtten, ging de prijs steeds met 25.000 rp naar beneden. Het eindbod was 30.000 rp. We weigerden. Uiteindelijk kregen we de lap voor.....25.000rp; en dan te bedenken dat ze er een paar weken aan gewerkt hebben!

We vertrekken om 7.30 uur naar Bajawa (145 km). Tot 13.00 uur dalen we van de 1100m boven zeeniveau naar de zuidkust over een afstand van 100 km. We passeren sawa’s die van hoog tegen de steile bergen tot heel diep in de dalen liggen. We kunnen nauwelijks begrijpen dat mensen hier tegenop/af kunnen lopen; maar ze doen dit met een onwaarschijnlijk gemak, zonder te vallen of te struikelen. De natuur en de dorpjes zijn echt grandioos. Het aantal sawa’s neemt geleidelijk toe, doordat er steeds stukken oerwoud platgebrand worden. Door de afname van de totale oppervlakte van het oerwoud kan op den duur de watervoorziening en de zoetwatervoorziening in gevaar komen.

Na het plaatsje Borong zijn we koffie gaan drinken bij stichting de roeping, die drinkwatervoorziening en toiletten in de dorpjes aanlegt. De mensen leren ook hoe ze deze voorzieningen moeten onderhouden en bekostigen. De traditioneel denkende mensen raken geleidelijk overtuigd van de noodzaak van het onderhoud, omdat ze merken dat er minder jonge kinderen sterven, er minder mensen minder vaak ziek worden. De leider van het project (iemand van Flores) gaf aan, dat de mentaliteit aan het veranderen is. Maar het gaat moeizaam om de mensen zelf verantwoordelijk te maken. Inmiddels zijn met behulp van Nederlands geld 20 dorpjes voorzien van water en toilet/douche (een per 3 tot 4 huizen).

Tijdens de laatste 25 km voor de lunch rijden we door het gebied van de Ngada-bevolkingsgroep. Dit gebied is wat droger en minder weelderig. We stoppen even bij een Arak-stokerij. Hiervoor gebruiken ze de palmwijn. Arak heeft vaak een heel hoog alcoholpercentage. Een liter arak kost 1,30 euro. Deze arak vinden wij niet echt lekker.

Na de laatste 30 km (in ruim anderhalf uur) komen we in een echt vriendelijk stadje: Bajawa. We logeren hier in een wat luxer hotel (maar dat valt wel mee!): Bintang Wisata. Na een enigszins warme douche (en dat is heel bijzonder in Flores) zijn we de fotogenieke markt opgelopen. De groente en het fruit liggen op een bijzondere manier opgestapeld in kleine verkoopbare hoopjes; in iedere kraam op dezelfde manier. Aan het einde van de markt zijn een 15-tal kleinere marktkraampjes, waar vrouwen alle ingrediënten voor het betel-kauwen verkopen. Zelf genieten de vrouwen er het meeste van. Zij vinden het dan ook prachtig om al coke snuivend en betel kauwend op de foto te mogen. De straten liggen bezaaid met de rode spugsels van alle betel-kauwers. Hun monden zijn vuurrood en de tanden vaak zwart en in een zeer slechte staat; de sluimertoestand, die het betel-kauwen teweeg brengt verzacht vaak de ellendige toestand, waar deze mensen zich in bevinden. Je kunt de zakjes (zwakke) cocaïne hier gewoon op de markt kopen.

We hebben vandaag een flink aantal foto’s gemaakt. De landschappelijke foto’s worden afgewisseld door foto’s met mensen; ouders vinden het fantastisch als hun kinderen op de foto mogen; als je ze dan op het schermpje even mee laat kijken, glunderen ze van geluk; slechts zelden vraagt iemand om geld.

Van Labuhan Bajo naar Rutend, wandeling Dorpjes rond Bajawa & hotsprings

Travelmarker Reizen

 
IndonesiŽ

  Sumatra
  Java
  Bali
  Lombok
  Flores
Bajawa
Kelimutu vulkaan
Labuhan Bajo
Maumere
Ruteng
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV