Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis over Sumatra, Java en Bali - Indonesië

Rit van Brastagi naar het Tobameer

door Ruud en Hilda Groenendijk, 27 augustus 2011

Batakmeisjes @ Hilda GroenendijkindonesieVroeg in de ochtend worden we gewekt door de plaatselijke moskee die ons oproept voor gebed en vanwege de Ramadan krijgen we nog een extraatje. Wij draaien ons nog lekker een keer om maar we weten dat onze gids Mulyono nu opstaat om te gaan bidden en ontbijten voor zonsopgang en verder eet en drinkt hij de hele dag niet tot na zonsondergang. Met deze warmte en de wandelingen vinden we het wel heel bijzonder dat hij dat volhoudt en er zijn goede humeur bij bewaart.

We vertrekken om 7.30 u, het is fris in de bergen en Mulyono komt ons met dikke trui en ijsmuts tegemoet alsof het winter is. Sumatra is voor 95% islamitisch, maar het gebied waar we vandaag door heen rijden behoort tot de bevolkingsgroep van de Karo-Batakkers, een christengemeenschap met een traditionele cultuur.

Batakhuis @ Hilda GroenendijksumatraWe bezoeken een Karo-Batakdorp en huis, prachtig volgens traditie gebouwd van hout en op palen, de ruimte onder het huis is voor het vee. Via een trapje klimmen we omhoog, komen in een donkere leefruimte zonder meubels, er liggen alleen vloerkleden, het ziet er heel schoon uit en al het hout geeft iets behaaglijks.

Hier wonen 8 families, de slaapkamers gescheiden door een gordijn en verder totaal geen privacy, dit is voor ons bijna niet voor te stellen. De keuken is op de grond met potten en pannen, twee vrouwen koken op een vuurtje en twee kindjes spelen er om heen. Boven is nog een opslagruimte en dient ook als offerplaats voor de voorouders. Opa en oma zitten op de grond en we vragen ons af of zij nog buiten kunnen komen via dat trappetje of dat ze de hele dag daar binnen zitten. Ze zijn heel vriendelijk en vinden het bezoek wel leuk volgens ons.

Tobameer @ Hilda GroenendijkindonesieNa een stop en wandeling bij de Sipiso-piso watervallen en een bezoek aan het Simalungun koningshuis komen we na een mooie rit door de bergen bij de passagiersboot naar Tuktuk.

Begin van de middag arriveren we bij ons hotel met prachtig uitzicht op het grootste kratermeer ter wereld, het Tobameer. Schuin tegenover het hotel is het restaurantje van Udin, een leuk klein eettentje en met alle verse groente van de markt moet dit wel een hele lekkere lunch worden. We worden verwend met borden vol kroepoek, de lekkerste soto ayam (kippensoep) van Sumatra, verrukkelijke saté, tjap tjoy met garnalen en als klap op de vuurpijl wordt speciaal voor ons een cd met Tempo Doeloe muziek opgezet. Pak Udin, we love you, terima kasih!

Bezoek aan de Orang-oetans, rit naar Brastagi Excursie over Samosireiland

Travelmarker Reizen

 
Indonesië

  Sumatra
Bohorok/Bukit Lawang
Brastagi
Bukittinggi
Medan
Sipirok
Tobameer
  Java
  Bali
  Lombok
  Flores
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV