Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis over Sumatra, Java en Bali - Indonesië

Van Malang per jeep en te voet naar de Bromo bij Cemoro Lawang

door Ruud en Hilda Groenendijk, 10 september 2011

jeeptocht naar de Bromo @ Hilda GroenendijkjavaVandaag staat er een spannende dag op het programma waar we erg veel zin in hebben. Hari haalt ons vroeg op en in een klein uurtje rijden we van Malang naar een klein gehucht aan de voet van de Bromovulkaan. Daar staat een hele oude open jeep voor ons klaar waar wij onze rit mee vervolgen terwijl Hari via de lange route langs de kustweg de bagage naar ons hotel bij de Bromo brengt. Er is net een plekje om achterin de jeep te zitten en zo gaan we op weg naar de Bromo.

De weg gaat langzaam omhoog, we zien tuinen en plantages van de lokale bevolking en rijden daarna door prachtig tropisch regenwoud.

Bij onze eerste stop kunnen we een wandeling van een uurtje naar een waterval maken die in het tropisch regenwoud ligt. De chauffeur van de jeep wacht boven op ons.

Het is lekker om even de benen te strekken en we genieten van de rust van de natuur, want behalve een paar locals en Indonesische jongeren kom je hier geen mens tegen. Na een mooie wandeling en lekker opgefrist te zijn van de nevel van de waterval klimmen we weer omhoog en drinken nog een kopi bij een simpel tentje voor we weer verder gaan.

per jeep naar Cemoro Lawang bij de Bromovulkaan @ Hilda GroenendijkindonesieWe rijden via een steile bergkam over een smalle weg vol gaten al hobbelend door kleine gehuchtjes waar landbouwakkertjes en een klein kerkhof tegen de berghellingen liggen. Af en toe zie je een wasje wapperen maar alles ziet er hier enorm stoffig en grauw uit.

Door de uitbarsting van de Bromo begin dit jaar zijn de bomen bedolven onder een asregen. Hari heeft ons ook mondmaskers mee gegeven, want hoe dichter je bij de vulkaan komt hoe meer de lucht vervuild is met as en zwaveldampen.

 

wandeling door het Bromo-Tengger kratercomplex @ Hilda GroenendijkjavaNa een bijzondere tocht komen we uiteindelijk aan in een spectaculair vulkaanlandschap van het Bromo-Tenggermassief. De Gunung Bromo is één van drie vulkanen die op hun beurt weer in één grote krater liggen. Deze caldera heeft een oppervlakte van 8 bij 11 km en is eigenlijk een immense zandvlakte. We worden gedropt in een grasachtig landschap, de padang rumput, dat overgaat in de zandzee van het Bromo kratercomplex.

We hebben het gevoel of we op een andere planeet zijn aangekomen, waarom het zo mooi is al dat grijs en grauw weet ik niet, maar de nevel van de lucht, de vulkanen in het landschap, de enorme zandzee geven ons een gevoel van alleen op de wereld te zijn op een plek die bijna niet aards is.

In de zandzee voor de Bromo @ Hilda GroenendijkindonesieDe jeep rijdt verder en wij lopen een aantal kilometers door het vulkaanlandschap, we hoeven alleen de sporen van de jeep te volgen. We worden weer opgepikt en dan rijden we de zandzee in. Staand in de jeep moeten we ons stevig vast houden, want door de ontstane heuveltjes in de zandzee moet de chauffeur flink zigzaggend rijden en hij doet dat in een flink tempo en de daardoor ontstane stofwolken zijn enorm!

Aan de voet van de Bromo is een hindutempel gebouwd, het Tenggervolk gelooft dat de god Brahma hier verblijft en eens per jaar wordt de Bromo door hen beklommen en gooien ze offers in de vorm van kippen, geiten en bloemen in de krater.

te paard naar de Bromo @ Hilda GroenendijkjavaNa ongeveer 20 minuten door de zandzee gecrost te hebben komen we bij de hindutempel aan, waar we of verder moeten lopen of op een paard de laatste kilometers kunnen afleggen.

We gaan voor het paard, daar we altijd paard hebben gereden en het ons wel wat lijkt naar de voet van de Bromo te galopperen. Zo gezegd, zo gedaan en na een tijdje komen de mannen van het paard ons hijgend achterop.

Het laatste stuk van de Bromo moeten we via een steile trap met de benenwagen beklimmen terwijl onderweg vele bloemenoffertjes, doeken en maskertjes voor de verkoop worden aangeboden.

 

de krater van de Bromovulkaan @ Hilda GroenendijkindonesieVoor de mensen die dit elke dag doen niet echt een gezonde bezigheid met al dat fijne stof en de zwaveldampen, ze zijn dan ook van top tot teen ingepakt en bedekt met doeken voor hun gezicht en mond.

Na nog een steile klim via trappen komen we boven en kunnen in de krater kijken waar de witte dampen uitkomen, een bizar gezicht.

Officieel mogen we hier niet staan omdat de vulkaan nog actief is, maar we nemen het risico en hadden dit echt niet willen missen. We bewonderen de krater en het maanlandschap beneden ons en wandelen weer naar beneden.

 

afdaling vanaf de Bromo @ Hilda GroenendijkjavaHierna gaan we naar ons hotel waar we vermoeid maar voldaan van alle belevenissen aankomen.

We zien werkelijk zo zwart als roet en we zijn heel blij dat we dit keer voor een wat luxer hotel hebben gekozen, hotel Java Banana in het dorpje Sukapura op ruim 2000 meter hoogte.

Het is echt een uniek hotel met binnen een fantastisch mooie foto-expositie van deze omgeving en van de Bromo en zijn uitbarstingen. We worden verwelkomd met een pittige warme kruidenthee en daar het best koud is op deze hoogte smaakt dat heerlijk. Daarna douchen, lekker eten in het hotel waar je heel sfeervol zit en op tijd naar bed, want we moeten vannacht vroeg op!

Excursie naar de theeplantage van Wonosari Van de Bromo naar Kalibaru reis

Travelmarker Reizen

 
Indonesië

  Sumatra
  Java
Bandung
Bogor
Bromo vulkaan
Jakarta
Kalibaru
Malang
Sukuh tempel
Yogyakarta
  Bali
  Lombok
  Flores
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV