Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis over Sumatra, Java en Bali - Indonesië

Rit van Sipirok naar Bukittinggi

door Ruud en Hilda Groenendijk, 31 augustus 2011

Mulyono maakt zich zorgen over de rit van vandaag; het wordt een lange rijdag en we passeren een recreatiegebied; door het Suikerfeest en de vakantie van de Indonesiërs is het heel druk op de wegen en verwacht hij heel veel oponthoud.

onderweg op Sumatra @ Hilda GroenendijksumatraWe vertrekken extra vroeg, om 6.30 uur. In Padang Sidempuan krijgen we het eerste oponthoud, de straat is afgezet en er is een omleiding. Iedereen gaat in feestkledij naar de moskee vanwege de Idul Fitri, maar omdat niet iedereen er in kan, zitten er grote groepen vrouwen buiten de moskee op straat om te bidden. Wij stappen uit en lopen verder, Udin rijdt ondertussen via de omleiding door. Bijzonder om te zien hoe blij de mensen zijn, iedereen lacht en de mensen zien er mooi uit in hun feestkledij. De jongetjes lopen allemaal met speelgoedgeweertjes en schieten met plastic kogeltjes. Hele gezinnen in laadbakken van de auto, op scootertjes en becaks, het is een drukte van belang overal.

Udin wacht ons op na de wegafzetting en we vervolgen onze rit. Bij een kleine kruidentuin maken we een stop, we zien veel kruiden, nootmuskaat, cacao, kaneel, pepers, veel muggen en een aapje dat kokosnoten uit de boom moet halen.

We rijden deze dag door een werkelijk fantastisch mooie natuur, tropisch regenwoud en verbazen ons dat hier geen toeristische accommodaties zijn. Dat we in Sumatra tot nu toe bijna nergens toeristen tegen komen bevalt ons prima.

De moslimschool / internaat die we zouden bezoeken is gesloten, maar we stappen wel even uit om de huisjes, of eigenlijk hutjes te bekijken, waar 3000 jongens hutje mutje jaren op elkaar leven en hun eigen eten en wasje verzorgen.

vissen in de rivieren van het Bukit Barisan gebergte @ Hilda GroenendijkindonesieWe volgen al een tijdje een rivier waar goudzoekers actief zijn en op een gegeven moment zien we overal langs der rivier ontzettend veel mannen met hengels en netten staan. Er is een jaar lang een visverbod geweest en over een aantal minuten blijkt dit officieel opgeheven te worden. Op dat moment wordt de rivier overbevolkt met vissende mannen en jongens die met netjes en allerlei attributen zwaaien en volgens ons moet de rivier in de avond weer leeggevist zijn, maar het is een geweldig plaatje om op de foto vast te leggen.

Na de lunch op een prachtig plekje bij restaurant Wisman komen we in de buurt bij het natuurreservaat Panti met zwavelhoudende warmwaterbronnen waarin eitjes gekookt worden. Het wordt steeds drukker, want hier recreëren de Indonesiërs zelf en de brommertjes komen ons in groten getale aan alle kanten voorbij gesjeesd. Oeii, dit kan uren gaan duren volgens Mulyono, want er staan nu ook overal eettentjes met drommen mensen en dan kun je met geen mogelijkheid door. Maar Allah is ons goed gezind, want het gaat hard regenen, de mensen gaan schuilen, waardoor we er toch snel doorheen kunnen.

rijststampen @ Hilda GroenendijksumatraEind van de middag passeren we bij Bonjol de evenaar en gaan we van de noordelijke naar de zuidelijke helft van de aardbol met twee bijbehorende T-shirts waar we natuurlijk weer veel te weinig op hebben afgedongen, afdingen zit niet in onze genen, maar er zijn weer mensen blij denken we dan maar.

Om 19 u komen we in ons mooie hotel Pusako in Bukkittingi aan en ik zeg bij het inchecken wat hebben ze de airco toch koud staan , wat enige hilariteit te weeg brengt, want  het blijkt gewoon puur natuur te zijn.

Na een snelle douche rijden we met Udin en Mulyono naar de stad, waar we via sms hebben afgesproken met een moeder en dochter die we af en toe tegen komen, we eten gezellig en genieten van een Bintang biertje. Dan willen we met taxi of becak terug naar het hotel maar die blijken niet te rijden vanwege de Idul Fitri. Daar staan we dan, we weten de weg niet en het is best ver lopen, maar gelukkig zijn twee jongens met een brommer bereid ons tegen betaling weg te brengen. Daar gaan we dan, met een enorme helm achterop de brommer crossen we door Bukittinggi en worden netjes afgezet voor het hotel en na een lange maar hele mooie dag rollen we ons bed in.

Rit van het Tobameer naar Sipirok Bukittinggi, wandeling door het Karbouwengat

Travelmarker Reizen

 
Indonesië

  Sumatra
Bohorok/Bukit Lawang
Brastagi
Bukittinggi
Medan
Sipirok
Tobameer
  Java
  Bali
  Lombok
  Flores
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV