Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis over Sumatra, Java en Bali - Indonesië

Rit van het Tobameer door het Bukit Barisangebergte naar Sipirok

door Ruud en Hilda Groenendijk, 30 augustus 2011

Om 7 uur vertrekken we met de veerboot naar Prapat en onze eerste stop is bij een ananasplantage. De ananassen zijn heerlijk sappig en zoet en we nemen er enkele mee voor onderweg.

De volgende stop is bij een Toba-Batak dorp, in dit dorp zijn de huizen nog met oorspronkelijke ijuk-daken (palmvezels) bedekt en heel mooi beschilderd. Hier worden ook ulo’s (Batak doeken) geweefd en verkocht. Van hieruit maken we een mooie landelijke wandeling en Udin pikt ons een paar kilometer verder weer op. We zien onderweg nog veel tugu staan, de bottenhuizen van de Tobabatakkers.

op de markt van Balige @ Hilda GroenendijkindonesieRond een uur of 11 komen we in Balige waar een grote dagelijkse markt is, we drinken er kopi en Mulyono laat ons Onde Onde proeven, een soort oliebolletje met palmsuiker, kokosmelk en sesamzaad, erg lekker.

We rijden verder door prachtige sawalandschappen en smalle slingerende wegen door het Bukit Barisangebergte, dat zich dwars over Sumatra uitstrekt. We zien onderweg veel suikerpalmen waarvan veel producten gemaakt worden: van het sap van de steel arakwijn, dakbedekking en van de nerf van de bladeren worden bezems gemaakt.

We bezoeken nog een werkplaats waar pinda’s worden gebrand, jonge jongens die de hele dag pinda’s branden in ketels, enorm zwaar werk en snikheet, de Arbo zou hier werk te doen hebben. We kopen geroosterde pinda’s en pindakoekjes die super lekker zijn.

Sumatraanse familie @ Hilda GroenendijksumatraNa Balige rijden we in een uur naar Sipoholon waar zwavel-en warmwaterbronnen zijn die een imponerend landschap geven van grillige zwavelafzettingen en dat pal in de achtertuin van een woonwijk.

Na de lunch in Tarutung rijden we door een gebied met ‘kemeyan-bomen’, het hars van deze bomen wordt gebruikt om wierook van te maken en dat wordt weer gebruikt voor het aanroepen van geesten.              

De toestand van de wegen op deze rijdag is niet al te best, maar het laatste gedeelte voordat we Sipirok bereiken wordt erbarmelijk slecht. De weg is meer een zandpad en zit vol gaten, we hobbelen van links naar rechts. Door heftige regenval, aardbevingen en landverschuivingen is de weg verzakt en soms voor een groot deel weggeslagen, gelukkig is Udin een goede chauffeur en loodst hij de wagen behendig langs alle obstakels.

We komen vlak voor het donker wordt aan bij onze cottages in the middle of nowhere van het Sibual-Bualigebergte, met prachtig uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Er zijn alleen een paar Indonesische families en in het gezellige restaurantje is vanwege de Idul Fitri (Suikerfeest) zelfs een optreden van een zanger, maar we zitten er al snel alleen en na deze lange dag duiken we op tijd ons bed in.

Wandeling over Samosireiland Rit van Sipirok naar Bukittinggi

Travelmarker Reizen

 
Indonesië

  Sumatra
Bohorok/Bukit Lawang
Brastagi
Bukittinggi
Medan
Sipirok
Tobameer
  Java
  Bali
  Lombok
  Flores
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV