Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis over Sumatra, Java en Bali - Indonesië

Jogyakarta, bezoek aan de Borobodur

door Ruud en Hilda Groenendijk, 4 september 2011

Javaanse @ Hilda GroenendijkindonesieVandaag moeten we weer vroeg uit de veren, om 7 uur vertrekken we vanaf ons hotel in Jogyakarta richting de beroemde Borobudur.

We worden opgewacht door Mariyono, die vandaag onze chauffeur is. Zijn vrouw gaat ook mee voor de gezelligheid, het is uiteindelijk nog steeds Suikerfeest.

Jogyakarta is het culturele centrum van Java; van alle oude Javaanse koninkrijken die er tijdens
het Nederlandse koloniale bewind bestonden is alleen het sultanaat van Jogyakarta als artistiek en cultureel centrum overgebleven. Hier wonen enkele grote Indonesische dichters, schilders, dansers en muzikanten. De sfeer van de Jogyakarta komt heel plezierig over, een paar grote wegen en verder kleine straatjes die heel dorps aandoen.

Onderweg naar de Borobudur stopt Mariyono een paar keer en wijst enthousiast op een paar rijstvelden en uitzichten waar wij vooral foto’s van moeten nemen, maar wij zijn nogal verwend met al het moois wat wij onderweg op Sumatra hebben gezien en zijn niet zo onder de indruk. We willen onze chauffeur echter niet teleurstellen en maken toch maar wat fotootjes van de omgeving met de nodige oh’s en ah’s!

 

Borobudur @ Hilda GroenendijkindonesieNa een uurtje rijden komen we aan bij de Mendut tempel, op 3 km. afstand van de Borobodur en met een mooie drie meter hoge Boeddha, het is een tempel die bedevaartgangers eerst bezoeken voor ze de Borobodur beklimmen.

Dan komen we bij de Borobodur, een meer dan duizend jaar oud boeddhistisch tempelcomplex uit de 9e eeuw, gelegen op een heuvel en het grootste Boeddhistische heiligdom ter wereld. Bij de entree worden we in sarongs gewikkeld, ondanks Ruuds lange broek en mijn rok tot over de knieën en met een lokale gids beginnen we aan de negen verdiepingen die negen oefeningen zijn in meditatie ter voorbereiding op de aankomst op het hoogste platform, het Nirwana of hiernamaals. De muren bestaan uit ruim 1500 reliëfs die het leven van Boeddha illustreren, het is werkelijk geweldig indrukwekkend. Uiteindelijk komen we bij de top waar de grote Stupa staat omringd door kleine stupa’s.

Boroboedoer @ Hilda GroenendijkindonesieDoor de uitbarsting van de vulkaan Merapi in oktober 2010 die er voor zorgde dat de as meer dan 30 km. in de omgeving neerdaalde, ligt er nu nog veel vulkaanas wat ze nog niet hebben kunnen schoon maken en mag je dit hoogste gedeelte daarom niet betreden. De rest van de Borobodur is al wel schoon gemaakt, wat een gigantisch werk moet dat geweest zijn.

Het is ondertussen snikheet geworden, we staan in de brandende zon en het begint steeds drukker te worden. Ook hier zien we nu veel Indonsesiche families waar de Bororbodur een bezienswaardigheid voor is en ook hier gaan we weer met veel families op de foto. We lopen terug naar beneden en worden bestormd door opdringerige verkopers die je blijven achtervolgen en zoals gewoonlijk laat Ruud zich weer verleiden tot een aankoop. Op de terugweg bezoeken we nog een zilverfabriekje en rijden dan terug naar ons hotel waar we lunchen en daarna bij het zwembad relaxen.

’s Avonds gaan we naar een traditionele dansvoorstelling, in de open lucht, van het Ramayanaballet. Het is een klassiek Hindoeïstisch Ramayana heldenepos, een avontuurlijk liefdesverhaal rond het koningspaar Rama en Sinta. De choreografie is heel bijzonder, wordt veel met handen tot uitdrukking gebracht en het wordt begeleid door een gamelanmuziekgroep. Al met al was het een hele culturele dag met veel indrukken en moe maar voldaan vallen we ons bed in.

Rit naar Padang, vlucht naar Jakarta Fietstocht over het platteland rond Yogya reis

Travelmarker Reizen

 
Indonesië

  Sumatra
  Java
Bandung
Bogor
Bromo vulkaan
Jakarta
Kalibaru
Malang
Sukuh tempel
Yogyakarta
  Bali
  Lombok
  Flores
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV