Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis over Sumatra, Java en Bali - Indonesië

Fietsen rond Yogyakarta

door Ruud en Hilda Groenendijk, 5 september 2011

fietsen over het platteland rond Yogyakarta @ Hilda GroenendijkindonesieWe hebben ons erg verheugd op de fietstocht van vandaag en rond 7.30 uur is het de bedoeling dat we naar het beginpunt wandelen. Bij het wakker worden voel ik me niet al te fit, maar als we aan het ontbijt zitten begin ik me steeds zieker te voelen, de pepers zijn mijn darmen te veel geworden en helaas moet ik mijn bed weer opzoeken en vertrekt Ruud alleen naar Via Via waar de gids hem opwacht.

Via Via is een café-restaurant, dat bezocht wordt door heel veel (vaak jonge) reizigers. Het ligt in de Jl. Prawirotaman: een straat in Yogyakarta met veel reizigerscafés, reisbureaus e.d. Er hangt een plezierige en toegankelijke sfeer, mensen zitten ontspannen met elkaar te praten, te eten en te drinken.

De fietsen staan klaar en de gids is er ook: Mas: een alleraardigste dame van begin twintig. Ze is lerares Engels aan een middelbare school in de buurt en gidst erbij omdat ze het leuk vindt en ook om er wat mee te verdienen. Mas is een oprechte Moslima, maar heel ontspannen en zelfbewust alleen in het gezelschap van een volwassen Europese man.

Ze fietsen langs allerlei boerenbedrijfjes in het buitengebied: ze zien hoe mensen rijst planten en vlak daarbij hoe de rijst (padi) wordt geoogst en hoe de rijstkorrel van de steel wordt gehaald.

meehelpen met de rijstoogst op Midden-Java @ Hilda GroenendijkindonesieRuud mocht daar ook een ministage lopen en dat was zo slim geregisseerd dat hij geen al te grote schade kon aanrichten. Opvallend was hoe goed de mensen hier samenwerken: Gotong Royong is een systeem van onderlinge hulp en coöperatie: de ene familie helpt de ander en consequent wederzijds. Dit werkt goed in economische termen, maar bevordert ook zeer het saamhorigheidsgevoel.

Na de rijstoogst staat er een bezoekje aan een tofu-bedrijfje op het programma. Tofu (of Tahu) is een soort kaas van soja. Het zit vol met eiwitten. De sojabonen worden een nacht geweekt en daarna gewassen en gemalen. De gemalen sojabonen worden uitgeperst met een filterdoek. Het resultaat bestaat uit een witte melkachtige substantie. Deze “witte melk” wordt gekookt en hieraan wordt kaasstremsel toegevoegd. Hierdoor ontstaat een soort gisting. De tahu wordt in blokken gesneden en in palmbladeren gewikkeld. Ruud mag zowaar een deel van het inpakproces voor zijn rekening nemen en ook dit lukte zonder al te grote ongelukken.

Javaanse rijstvelden @ Hilda GroenendijkindonesieVeel indruk maakt nog een verkenning van de overeenkomsten en verschillen tussen de Islam en het christendom, die Mas en Ruud bijna terloops maken. Deze verkenning verloopt in een zeer open en onbelaste sfeer met respect voor de overtuiging van de ander. Tegen het eind van de middag komen ze weer terug in de stad. Ze vermijden de grote en drukke verkeerswegen en rijden door een heleboel dorpsachtige straatjes, waar veel kinderen lekker op straat kunnen spelen. Zonder Mas zou Ruud daar waarschijnlijk nu nog aan het dwalen zijn, want vergeet het maar om daar zelf de weg te vinden. Het was een plezierige en bijzondere dag.

Yogyakarta, bezoek Borobodur Jogjakarta, vrije dag reis

Travelmarker Reizen

 
Indonesië

  Sumatra
  Java
Bandung
Bogor
Bromo vulkaan
Jakarta
Kalibaru
Malang
Sukuh tempel
Yogyakarta
  Bali
  Lombok
  Flores
  Sulawesi
  Kalimantan

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV