Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis Thailand, Cambodja & Laos

Vrije dag in Luang Prabang

Houkje van Randen en Henk Meesters, 30-07-2007

Monniken in Luang Prabang @  Houkje van Randen & Henk Meesters Rond half zes komt een hele rij oranje monniken met hun bedelnap over de stoep aan lopen. Van de vele vrouwtjes, die al klaar zitten, krijgen ze elk een handje vol sticky rice en dan vervolgen ze hun rondje. En zo zien we bij een kruispunt van alle kanten rijen zwijgzame monniken aan komen lopen en weer verdwijnen.
Tegen zes uur lopen de monniken weer naar hun klooster en de vrouwtjes pakken hun kleedjes op en gaan ook huiswaarts. Een heel bijzonder en sfeervol geheel!

Na deze vroege start vervolgen we ons programma om een uur of negen. Via het toeristische straatje en de markt komen we bij de Wat Mai. Hier bewonderen we de mooie vergulde reliëfs op de muren, enkele oude zwarte stoepa’s en de oude, lange, houten roeiboten. Hiermee doen de monniken van dit klooster mee aan de jaarlijkse roeiwedstrijden op de Mekong!

Even later dwalen we rond door de zalen van het schitterende Koninklijke Paleis. Hier bewonderen we o.a. een prachtige troon, die de laatste koning speciaal voor zijn kroning (1957) liet maken. We zien prachtige wanden van Japans gekleurd spiegelmozaïek, een verzameling wapens, geschenken uit allerlei landen en o.a. maskers voor verschillende voorstellingen. Ook lopen we langs de slaapkamers van de koning en koningin en zien we hun feestkleding. Leuk die hoge hakken van de koningin!

Na een kopje koffie met appelgebak(!) vervolgen we onze tocht langs tempeltjes, galerietjes en eetkraampjes en we komen uit bij de ommuurde Wat Xieng Thong. Een mooie tempel met rijk versierde wanden. En nu eens taferelen uit het dagelijkse leven.
Ook hier zijn weer veel mooie boeddhabeelden, maar opvallend zijn vooral de rozige gebouwtjes met gekleurd mozaïek en het gebouw met de koninklijke lijkwagen (met urnen?).

Voorstelling in het Nationaal Theater van Luang Prabang @  Houkje van Randen & Henk Meesters Dan laten we ons met een bootje naar de andere kant van de Mekong brengen. Met de jonge “oppasser” van een sober tempeltje bekijken we een soort grottempel en dan klimmen we over vele treden naar een eenvoudig gebouwtje, waar we een bloemenoffer (gekocht van een klein jochie) brengen aan een eenvoudig, maar “puur” boeddhabeeld.

We gaan weer terug met het bootje en na een lunch met noodle soup (kunnen we tegelijk schuilen voor een plensbui) lopen we een rondje door de buitenwijken (met o.a. verwilderde tuinen en leuke guesthouses). En terug bij ons hotel is het tijd voor een biertje!

Om zes uur lopen we weer richting centrum om een voorstelling in het Nationaal Theater (bij het Koninklijk paleis) bij te wonen.
Het blijkt een soort ceremonie en iedereen krijgt op een speciale manier een gekleurd armbandje van touwtjes. Dan vervolgt de gamelanmuziek en zien we jonge vrouwen in prachtige kledij heel gracieus dansen (vooral met verfijnde vinger- en handbewegingen).
Nadat een episode uit het Ramayanaverhaal is uitgebeeld, komt de apendans: mooie maskers en …jeukende apen, die last van vlooien lijken te hebben. Dan volgt nog een dans met mooie maskers (ook uit het Ramayanaverhaal) en de dames sluiten de voorstelling af met nog een langzame, gracieuze dans.
En zo hebben we weer een ander facet van de Laotiaanse cultuur gezien!

Vlucht van Vientiane naar Luang Prabang Bezoek aan de Pak Ou grotten

Travelmarker Reizen

 
Laos

  Boloven Plateau
  Luang Namtha
  Luang Prabang
  Si Pan Don
  Vieng Phoukha
  Vientiane

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV