Op reis met Travelmarker Reizen

Verslag van een rondreis door Thailand, Cambodja & Laos

Van Oudomxai naar Luang Namtha

Houkje van Randen en Henk Meesters, 2-8-2007

Het kleine busje is al vol, als wij instappen. Officieel zijn er 18 zitplaatsen, maar er passen ook wel 27 mensen in: vier extra voorin en wij krijgen een krukje in het gangpad.

We vertrekken om acht uur en ook vandaag rijden we door een prachtig groen landschap met veel beboste heuvels, afgewisseld met sawa’s. We passeren heel wat bergdorpjes met houten huisjes, veelal op palen en soms met rieten muren en een rieten dak. Op de veranda’s zitten vaak groepjes mensen, meestal in “gewone” westerse kleding. Slechts een enkeling (vaak een oudere vrouw) draagt de traditionele zwarte kleding van de bergstammen hier.
Geregeld zien we ook mensen langs de weg lopen, vaak met zakken vol op de rug of met bundels hout. Struggle for life, elke dag weer!

Pech onderweg tussen Oudomxai en Luang Namtha @  Houkje van Randen & Henk Meesters De asfaltweg (met kuilen) kronkelt door het heuvelige landschap en bij elke bocht moet ik me opvangen met de ellebogen, want het krukje staat niet erg stevig. Maar “no worries”!

Om half tien stopt het busje echter vanwege rook bij het achterwiel. De chauffeur kijkt even en rijdt dan langzaam door naar een volgend dorpje, waar gelukkig een automonteur blijkt te wonen, die ook over goede materialen beschikt. Een matje op de grond, de bus op de krik en zo zijn de monteur en de chauffeur een hele tijd bezig met de wielen en het mechanisme.

De meeste Laotiaanse medereizigers gaan rustig bij een kraampje zitten, een enkeling koopt er iets en een vrouwtje gaat even handelen en koopt een zak vol knoflook!

Laotiaanse vrouw @  Houkje van Randen & Henk Meesters Ik loop even wat rond, probeer met handen en voeten en vooral met een glimlach contact te maken met oma’s, die op de kleine kinderen passen en maak foto’s van de omgeving en o.a. van de vrouwtjes met een gekleurde doek op hun hoofd.

Na een uurtje kunnen we weer verder rijden door het mooie groene heuvellandschap met bos en sawa’s. Om kwart voor twaalf komen we in een groter dorp (Pak Meng?) en hier gaan we linksaf (gaat rechtsaf naar China?). Een brede weg en goed geasfalteerd!
Een half uurtje later zijn we in Luang Nam Tha en dan blijkt dat we 7 km. terug moeten voor onze Dalavan bungalows. En zo tuffen we even later met een tuk-tuk weer langs de rijstvelden. Linksaf een zandpad op en dan zijn we bij een schitterend gelegen accommodatie. Voor ons ligt een uitgestrekte vlakte met groene sawa’s en een enkel hutje. Op de achtergrond de bergen, die zo nu en dan door wolken worden bedekt.

Hier lunchen we en dan kunnen we in onze kamers: mooie, ruime bungalowtjes met een veranda. Een ideaal plekje voor een rustige middag, wat lezen en …genieten van het uitzicht! Tegelijk wachten we op de informatie over de trektocht van morgen. Na telefonisch contact door Esther blijkt echter, dat we daar morgenochtend pas meer over zullen horen.

In het ruime, rustige restaurant drinken we een biertje en dan bestellen we ook een maaltijd bij de vriendelijke jonge mensen. Ze koken alles op een houtvuurtje en dat neemt best wat tijd, maar het smaakt wel.

Helaas doet het licht het niet in onze kamer. De aardige, verlegen jongeman doet even een nieuw ijzerdraadje om schroeven, maar nog blijft het donker.
Uiteindelijk verhuizen we naar de bungalow ernaast en zo kunnen we toch nog even verder lezen met lamplicht!

Van Luang Prabang naar Oudomxai Trekking naar Ban Nalan

Travelmarker Reizen

 
Laos

  Boloven Plateau
  Luang Namtha
  Luang Prabang
  Si Pan Don
  Vieng Phoukha
  Vientiane

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV