Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis door Thailand, Cambodja en Laos

Excursie naar de Pak Ou grotten bij Luang Prabang

Houkje van Randen en Henk Meesters, 31-07-2007

Excursie naar de Pak Ou grotten bij Luang Prabang @  Houkje van Randen & Henk Meesters Vandaag gaan we met een busje naar de grotten van Pak Ou. We hadden het met een bootje willen doen, maar helaas: de boot bleek vanochtend kapot(?). En zo rijden we dan, samen met nog drie andere toeristen, een half uurtje over een goede asfaltweg. Dan volgt een hobbelige dirtroad langs bos en sawa’s tot we in een klein dorpje komen met houten, maar ook nieuwe stenen huizen. We lopen langs een aantal souvenirkraampjes naar de oever van de Mekong, waar alle veel motorbootjes klaar liggen.

En zo varen we dan toch, helaas maar even, over de mooie Mekong-rivier. Dan zien we al een kale, loodrechte rots en hierin zijn de oude grotten van Pak Ou.

Al eeuwenlang werden hier ceremonies gehouden, waarbij ook de koning vaak aanwezig was. De laatste jaren zijn er nog meer boeddhabeelden naar toe gebracht, zodat het echt een heel diverse verzameling is geworden van beelden die lukraak naast elkaar gezet zijn.
We bekijken eerst de lagere grot en gaan dan de vele treden (zweten!) op naar de hogere grot, die dieper is en donkerder. Maar ook hier zien we, dankzij de zaklantaarn, veel en ook best mooie beeldjes.

We varen weer met een ander bootje terug, drinken wat op een mooi terrasje en om 12 uur zijn we terug in Luang Prabang. Tijd voor een kopje koffie! Een echte espresso in café Malek op de hoek.

Hoosbui in Luang Prabang @  Houkje van Randen & Henk Meesters Ondertussen barst een bui los en zo zien we de vele fietsers en motorrijders met een paraplu op door de plassen rijden.
De verkeersregels bij deze rotonde worden ons niet helemaal duidelijk. Heeft rechts nu wel/niet voorrang? Iedereen let wel op elkaar en …….
er gebeuren geen ongelukken!

We lunchen in een klein Laotiaans tentje hier tegenover. Het eten wordt vers in de wok gebakken en als we hiervan genieten, liggen de serveerstertjes te slapen op een mat, terwijl de oudere zus (?) naar de t.v. kijkt in het restaurant.
Dan lopen we een rondje door Luang Prabang. We bekijken de Wat Ho Siang (achter het Phousi-hotel), lopen langs stille Laotiaanse eettentjes aan de Mekong en praten even met een 19 jarige novice bij de Wat That Luang (achter het sportveld). Hij kan hier nu naar de secondary school en highschool en bestudeert daarnaast natuurlijk het boeddhisme. Pas als 20 jarige kan hij monnik worden, maar hij kijkt nu al uit naar die ceremonie!

We lopen verder door de groene buitenwijken met grote, maar ook kleine huisjes en komen weer uit bij café/bar Malek, waar we nu een sterke lao-lao nemen. Oeps, 60% alcohol!

Tijd voor een Laotiaanse massage!
Liggend op een matje worden we (voor $4 ) een uur lang stevig onder handen genomen door de vrouwelijke en mannelijke masseur. Het hele lichaam krijgt een beurt, maar op de benen (kuiten) leven ze zich helemaal uit. En ze hebben best kracht in hun duimen!
Een goede massage, soms pijnlijk, meestal ontspannend. Leuk om mee te maken!

We eten deze avond in een rustig, mooi verlicht restaurantje aan een vijver. Vier vrouwtjes koken en er lopen drie jonge, aardige obers rond. Het eten (o.a. pathai) smaakt prima!
Sneu voor al die mensen, dat we de enige gasten zijn!

Luang Prabang, vrije dag Van Luang Prabang naar Oudomxai

Travelmarker Reizen

 
Laos

  Boloven Plateau
  Luang Namtha
  Luang Prabang
  Si Pan Don
  Vieng Phoukha
  Vientiane

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV