Op reis met Travelmarker Reizen

Individuele rondreis door Thailand, Cambodja & Laos

Excursie door Si Pan Don

Houkje van Randen en Henk Meesters, 24-07-2007

Boottocht door Si Pan Don @  Houkje van Randen & Henk Meesters Langzaam varen we in ons privé-bootje door Si Pan Don, het gebied met van 4000 eilandjes in de Mekong. Zo kunnen we ontspannen genieten van de groene, bosrijke oevers met zo nu en dan huisjes, soms wuivende kinderen, een visser of een vrouwtje die aan het wassen is.
Soms is de rivier breed, maar ook regelmatig varen we door overstroomde bossen, waar de bootsman ons behendig tussendoor loodst.

Na een uurtje varen komt een groter dorp in zicht, met wat restaurantjes en hutjes voor toeristen: met veranda en hangmat. Dan volgt een oude, vervallen brug en even later gaan we aan wal bij het eilandje Don Khone. Hier lopen we over het zandpad langs oude vervallen villa’s en houten huisjes tot we bij een verroeste locomotief en een oude spoorbrug komen. Overblijfselen van de Franse periode. De rails zijn opgeruimd, maar de oude brug wordt nog gebruikt om naar het (toeristische) eiland Don Det te gaan.
In een leuk restaurantje drinken we een colaatje en genieten we van het uitzicht over de Mekong. Hier varen nog wat bootjes, maar een kilometer verderop is dat niet mogelijk vanwege de watervallen en stroomversnellingen. Vandaar dat de Fransen het vrachtvervoer tussen Cambodja en Laos per spoor wilden oplossen.

Wij lopen verder over het zandpad, langs een tempel, enkele houten huisjes, droogliggende sawa’s en wat bos. Dan horen we geruis van stromend water en even later staan we bij grote, prachtige Li Phi watervallen.

Terug in het rustige dorpje lunchen we in hetzelfde restaurantje (curry soep met kokosmelk) en zo zijn we om half 2 weer bij ons bootje. De bootsman ligt achterin te relaxen, net als veel mensen dit om deze tijd doen: lekker liggen schommelen in hun hangmat!

Als de motor met een geleende hamer is gerepareerd varen we terug. Ook nu is het een heerlijk tochtje, waarbij we genieten van de rust en het prachtige landschap. Heel authentiek is het beeld van de drie vrouwen met rijsthoedjes die over de hoge oever lopen en even later staan er weer kinderen te zwaaien en “‘sabaai-dii” te roepen bij hun houten huisjes op palen.We gaan nu stroomopwaarts en dat gaat duidelijk langzamer, vooral als er wat (kleine) stroomversnellingen zijn. Maar na een heerlijk tochtje van 2 ½ uur tussen vele groene eilandjes door zijn we weer terug bij ons hotel op Khong Island.

Verkoopster op Done Khong @  Houkje van Randen & Henk Meesters Tijd om even door “ons” dorpje te lopen. We volgen het zandpad (“boulevard”) langs het water, passeren meerdere guesthouses en bekijken een oudere tempel. Ook fotograferen we een vrouwtje dat etenswaar verkoopt en een jochie dat op zijn grazende waterbuffel zit.
Via de asfaltweg met wat rommelige huizen, een stil marktje en een nieuwe tempel met o.a. een groot boeddhabeeld en de vijfkoppige slang (Nada) gaan we terug naar ons hotel, net voordat een fikse onweersbui losbarst: het plenst weer!

Ook deze avond zijn we de enige gasten in het grote restaurant, waar we nu loempiaatjes en “sweet and sour” nemen. Morgen komt er weer een groep van 30 personen, maar vanavond kunnen we nog volop genieten van de rust op dit prachtige plekje!

Van Kratie in Cambodja naar Khong Island Van Khong Island naar het Boloven Plateau

Travelmarker Reizen

 
Laos

  Boloven Plateau
  Luang Namtha
  Luang Prabang
  Si Pan Don
  Vieng Phoukha
  Vientiane

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV