Op reis met Travelmarker Reizen

Rondreis Thailand, Cambodja & Laos

Vlucht van Vientiane naar Luang Prabang

Houkje van Randen en Henk Meesters, 29-7-2007

Festival in de Wat Si Saket van Vientiane @  Houkje van Randen & Henk Meesters Het is deze ochtend een drukte van belang bij Wat Si Saket. Allemaal mensen in hun mooiste kleren! Vrouwen, veelal opgemaakt, met prachtig geborduurdesarongs en glimmende, nauw sluitende bloesjes aan, mannen in keurige overhemden en vaak met een sjerp om en kinderen in hun mooiste feestkleding.
Het blijkt vandaag “Boun Khaophan Sa” festival te zijn: de dag voordat de monniken drie maanden in retraite gaan. In die tijd mogen ze (’s nachts) het klooster niet uit en vandaar dat familieleden, kennissen en vele andere boeddhisten vandaag allemaal offers brengen.
Er staat al van alles op de lange tafels: rijst, geld, koekjes, snacks en nog veel meer. Oranje monniken sorteren het en brengen het dan in grote manden naar hun verblijven.
We genieten een tijdlang naar dit fascinerende geheel. Prachtig, al die families die eerst even bij elkaar op een kleedje zitten (en foto’s van elkaar maken) en dan hun spullen offeren! Schitterend!

Na nog een rondje langs de duizenden kleine boeddhabeeldjes in de muur om deze tempel kijken we even bij de Wat Phra Keo, de oude tempel bij het (gesloten) koninklijk paleis en dan lopen we terug naar ons B&P hotel.

Met een taxi gaan we naar het vliegveld en in 35 minuten vliegen we van Vientiane (de nieuwe hoofdstad) naar Luang Prabang (de oude hoofdstad), een groot dorp gelegen in het bergachtige en beboste noorden van Laos.
Ook hier is alles goed geregeld en om half drie zitten we al aan een prima lunch op het dakterras van ons Rama-hotel.

Naast het hotel is de Wat Wisunarat, een mooie tempel waar jonge monniken (onritmisch) tegen een grote gong slaan. Het klinkt sfeervol en lijkt best zwaar werk.
Allemaal mensen, vooral oudere vrouwtjes in het wit (novices?), knielen voor de vele boeddhabeelden in het midden van de tempel. Dan gaat een belangrijke monnik vooraan op een kussen zitten en even later klinkt door de microfoon een soort gebed met (als antwoord) zo nu en dan een soort zacht gezang van de aanwezigen. Een boeiend geheel!

Uitzicht vanaf de Phu Si heuvel in Luang Prabang @  Houkje van Randen & Henk Meesters Na een vluchtige blik op de vele boeddhabeelden achterin de tempel (moeten nog gerestaureerd worden) slenteren we tussen de huisjes van de monniken en de waslijnen vol oranje kleding door naar de volgende tempel, Wat Aham. Hier vallen vooral de twee dikke, oude bomen voor het complex op.
Dan lopen we verder door de straten van Luang Prabang, dat echt een toeristenstadje blijkt te zijn met veel (Westerse) restaurantjes en vooral veel jonge internationale backpackers.

We kopen wat vruchten (mangosteen) bij een marktje en beklimmen dan de 338 treden van de heuvel Phu Si. Zo hebben we een mooi uitzicht over Luang Prabang en de Mekong.
En naast de kleine gouden stoepa genieten we dan, samen met veel anderen, van een schitterende zonsondergang!

Vrije dag in Vientiane Luang Prabang, vrije dag

Travelmarker Reizen

 
Laos

  Boloven Plateau
  Luang Namtha
  Luang Prabang
  Si Pan Don
  Vieng Phoukha
  Vientiane

| stuur deze pagina naar een kennis | | bezoek onze reisportal | bezoek ons reisbureau |

© 2013        Travelmarker Reizen BV